Expirace a jak na ni

pondělí, listopadu 07, 2016

Co to vlastně je expirační doba? 
Pokud juknete do slovníku, najdete slova jako vypršení anebo doba použitelnosti. Zjednodušeně řešeno je expirační doba časový úsek, po kterém již není radno cokoliv používat. Všechny to známe u potravin a léků, ale u kosmetiky to už většina z nás neřeší. Když už se nalezne odvážlivec, který si na své produkty dává pozor, většinou se domnívá, že expirační doba je vyznačena na obalu produktu pod obrázkem otevřeného kalíšku. Což je skvělá pomůcka pro teoretickou dobu spotřeby, avšak u neotevřeného výrobku. To tedy znamená, že do této doby musíte připočítat čas, který výrobek strávil ve skladu, či v prodejně. Nemusím nejspíše zmiňovat, že byste všechny produkty měli pořádně zavírat, používat produkty pouze po umytí rukou a skladovat všechen make-up na tmavém místě, nevystavovat jej přímému slunečnímu záření a vysoké vlhkosti. Přes to všechno se však produkty jednou zkazí. Zápach, změna tvaru, konzistence, vůně a barvy. To vše by vám mělo naznačit, že tu něco není v pořádku.

Základy
Pamatujte: Jakýkoliv produkt, který obsahuje voskové složky, vydrží mnohem déle, než produkty na vodní a olejové bázi. Pudrové výrobky mají všeobecně delší expirační dobu, než všechny ostatní. Díky jejich konzistenci se v nich totiž bakterie nemají šanci tak dobře udržet. Na druhou stranu krémové produkty na olejové bázi zase vydrží déle než ty pudrové. Tak kdo se v tom má vyznat? Pojďte se se mnou podívat na ty nejčastěji používané produkty a jejich expirační dobu.

Pudr v klasické, zalisované formě vydrží až 18 měsíců, sypké pudry vydrží až do jednoho roku. Make-upna vodní bázi (po té by měly sahat ty z vás s mastnou pletí) vydrží až jeden rok, zatím co varianty na bázi olejové  (pro suchou pleť) až 18 měsíců. Na balení si vždy jejich označení všímejte, abyste věděli, jaký druh make-upu vůbec kupujete.  Nejlepší na údržbu jsou make-upy s pumpičkami, do kterých nesaháte prsty. Trvanlivost tvářenek v pudrové formě činí jeden rok. Výjimkou jsou v tomto případě tvářenky krémové, na olejové bázi, které vydrží až 18 měsíců.
Korektor vydrží otevřený po celý rok. Jeho životnost prodloužíte tehdy, nebudete-li jej aplikovat rovnou na tvář, ale na ručku a přes ni štětečkem na požadované místo. Jak krémové, tak pudrové oční stíny by vám měly vydržet dva roky. Pokud je občas postříkáte alkoholem, nebo speciálním čisticím prostředkem můžete je používat až pět let. Rtěnky, lesky na rty a laky na nehty vám vydrží až dva roky. Řasenky mají expirační dobu nejkratší, okolo 6 měsíců, ale doporučuje se řasenku měnit každý měsíc, nanejvýš tři, protože očka jsou na případné bakterie nejcitlivější. Řasenku zásadně nikdy nikomu nepůjčujte a bez řečí ji vyhoďte vždy, kdy pocítíte jakékoli nepříjemnosti v očkách. Pokud jste si koupily řasenku za tisíce a nechcete jí jen tak vyhodit, kupte si náhradní kartáčky, které můžete po každém použití omýt. O tužky na oči pečujte tak, že je po každém použití (nebo před) jemně ořízněte. Vydrží tím až tři roky. A nakonec nezapomínejte, že ať ž svůj make-up nanášíte houbičkou či štětcem,  je vždy nutné se o ně dobře postarat, alespoň jednou týdně je dezinfikovat a řádně vymýt. Pokud zvládnete omytí mezi každým líčením, zasloužíte si jedničku.

Doufám, že jsem se vám tímto článkem alespoň trošičku pomohla v té záplavě zpráv a informací zorientovat a přeji vám mnoho radosti při péči o vaši kosmetickou sbírku. 

Image and video hosting by TinyPic

You Might Also Like

6 úžasných komentářů

  1. přiznám se, že na tohle koukám jen u krémových produktů a u pudrových to moc neřeším.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek, mám ráda když někdo píše články, na které nenarazím na každém druhém blogu :)
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě koukám, že si taky z Mladé Boleslavi :D :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)