Všeobecně o expiraci

pátek, ledna 25, 2013

Krásné ráno! Už nějakou dobu vám slibuji sérii článků věnované expiračním dobám, takže dnes plním první malinkatý slib a povíme si o ní něco všeobecně. Když jsem se do zkoumání a bádání o tomto ožehavém tématu pouštěla, vůbec jsem netušila, kolik práce mě vlastně čeká. Každý zdroj totiž v podstatě uvádí něco jiného a tak trávila několik hodin zkoumáním článků, abych vám mohla přinést co možná nejsprávnější informace. Jak jsem psala hned v úvodu, problematika expirace je docela složitá záležitost a proto vás čeká hned několik článků na toto téma.

Co to vlastně je expirační doba? 
Pokud juknete do slovníku, najdete slova jako vypršení, doba použitelnosti anebo slovíčko výdechový. To je celkem trefné, nemyslíte? Zjednodušeně řešeno je expirační doba časový úsek, po kterém již není radno cokoliv používat. Všechny to známe u potravin a léků, ale u kosmetiky to už většina žen neřeší. A to je právě největší chyba! 

Jak můžu poznat, že expirační doba vypršela? 
Nejspíše si říkáte, to je ale blbá otázka :D nicméně se budete divit, jak by se vám mohla hodit. Ano, u naprosté většiny výrobků naleznete obrázek podobný tomu dole. Většina lidí se domnívá, že je to doba, do kdy mohou výrobek dopoužívat. Pozor! Toto datum uvádí dobu použitelnosti u neotevřeného výrobku! Tzn. všechny dobře známe situaci, kdy jsi jdeme koupit nové cokoliv a ono je to otevřené, omatlané a bůhví co ještě. Navíc nikdo z nás neví, jak dlouho daný výrobek na prodejně ležel. Takže jakmile někdo víčko pootevře, hodinky neúprostě tikají :D. Nemusím tu nejspíše zmiňovat, že byste všechny produkty měli pořádně zavírat, používat makeup s čistými ručkami a skladovat všechen makeup na tmavém místě (nevystavovat ho přímému slunečnímu záření). Přes to všechno se produkty jednou zkazí. Zápach, změna tvaru, konzistence, vůně a barvy. To vše by vám mělo naznačit, že tu asi něco v pořádku není!


Základy
Pamatujte: Jakýkoliv produkt, který obsahuje části vosku nebo jakékoliv voskové složky vydrží mnohem déle než produkty na vodní a olejové bázi. Vyvarujte se re-infekci. Tzn. pokud používáte tužku na oči a stane se vám, že zrudnou, okamžitě jí vyhoďte! Vyhazujte vše, co je dle expirační doby již prošlé, ano, taky mi to trhá srdce, ale radši to vyhodím, než abych si zahrávala se zdravím. Mějte na paměti, že kosmetické značky prodávající v USA nemají povinnost zveřejňovat expirační dobu svých výrobků a ty se mohou prodávat i u ná. Nařízení EU toto označení požaduje u výrobců v EU, nicméně neexistuje žádná regulace či standardy, které by nařízení upravovali či snad kontrolovali.

You Might Also Like

10 úžasných komentářů

  1. Tak to je ale špatné, to vlastně vůbec nepoznám, jestli už to prošlo nebo ne! I když máš pravdu, že ty vůně a konzistence většinou napoví :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hrůza, ale neboj, v dalších článkách si řekneme víc :-)

      Vymazat
    2. Tak dobře, ještě nebudu vyšilovat :-D

      Vymazat
  2. já si taky tohoto nijak zvlášt nevšímám, kdo by si to měl všechno pamatovat :D ale jak píšeš, změny napoví a to pak okamžitě všechno letí do koše:)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si to skoro vždycky aspoň trošku prodloužím nebo to naopak vyhazuji mnohem dřív, než to mělo vydržet :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Já tohleto zas tolik neřeším... Mám rozpoužívaných tolik věcí, že kdybych měla sledovat, do kolika měsíců/let se mají spotřebovat, nedělám nic jiného :-D Ale tak jako že nepoužila bych řasenku, která je otevřená třeba 3 roky. A určitě bych věc vyhodila, když by změnila konzistenci nebo začala divně smrdět, to zas jo.

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě dnes po tolika letech od změny označování expirace z datumu na ten idiotský obrázek otevřené škatule s číslem jsem se s tím nesmířila :-) Jaký tydýt to vymyslel, za to bych ho vytahala za uši! Vždyt ten obrázek má pro spotřebitele nulovou informační hodnotu!!! To si jako někdo doma suší neotevřené produkty?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)