Úklid aneb čistíme štětce

pondělí, června 16, 2014

Ahoj všem :-)
Doufám, že vás víkendové bouřky úplně nezaskočily a že jste si víkend i přes méně příznivé počasí užily. Já jsem po dlouhé době víkend volný, žádná práce, bez muže, který naopak pilně pracoval, takže jsem si užila plno domácích pracích, které byly dlouho odkládány, učení na zkoušky ale také jsem měla plno času na to pečovat sama o sobe a pořádně pročistit veškerou kosmetiku. 
A jelikož otevřeně přiznávám, že patřím mezi ty, které všeobecně čištění štětců moc nedají, tak jsem se vrhla na jejich pořádnou dezinfekci. 


Tady jsou všichni mí špinaví pomocníci, kteří v řadě čekají na svou lázeň. Celkem mám 20 kusů štětců, ale denně jich používám zhruba kolem 6-7. Mám tedy i nějaké navíc a když jsou některé kousky špinavé, tak můžu jejich zástupce bez váhání vytáhnout a používat bez toho, aniž bych se bála, že si jakkoli poruším pleťči něco podobného. Nemusím také řádně čistit po každém použití a stačí mi na to jen obyčejný čistič. 


Pro takové to "rychlo" čištění používám momentálně čistič štětců od Missha. Dle mého názoru je na čištění mezi používáním dostačující, chlupy u štětců nevysušuje, netřepí se po něm či snad nelámou. Má tedy poněkud zajímavou parfemaci, na kterou je třeba si zvyknout. Účinkuje dostatečně, i na velký štětec vám bude stačit troška. A pokud v čističi štětec úplně nevymácháte, tak i velice rychle uschnou. 



Co se velkého "praní" týče, začínám vždy napuštěním přiměřeně teplé vody do umyvadla/nádoby, kde nechám štětce zhruba pět minut odpočinout tak, aby se z nich uvolnilo vše, co se do nich za doby používání nachytalo a co se v jejich štětinách nashromáždilo. Věřte nevěřte, značná část malovátek se totiž odplaví už jen při samotném namočení štětců do vody. Dávejte pozor, abyste štětce nenamočily až příliš vysoko nad spojovací část, kde by se mohlo uvolnit lepidlo a štětce by se pak úplně rozpadly. Také štětce po namočení neotáčejte štětinkami vzhůru ale naopak je nechce ve svislé poloze tak, aby voda do držadla nenatekla.


Co se samotného čištění týče, není to žádná věda. Osobně nepoužívám olejíčky, ani žádné předem určené přípravky, ale k ruce si beru šampon a kondicionér na vlasy, který právě používám. Ono totiž jestli je šampon dostatečně jemný k vašim vlasům, proč by neměl být šetrný i ke štětinkám? Pak už stačí si do ruky vždy nalít trošku toho šamponu či kondicionéru a krouživými pohyby ze štětce vyplavit vše, co v něm po namočení do vody zůstalo a opakovat tak dlouho, dokud není voda, která z něj kape čistá. 


Nakonec také nezapomeňte nechat štětce důkladně proschnout do druhého rána. Já je nejraději stavím vždy na ručník do koupelny, kde celoročně větráme, takže máme zajištěnou dostatečnou cirkulaci čerstvého vzduchu. Štětce opět jako po prvním opláchnutí, nechte směřovat štětinkami dolů, aby se z nich opravdu veškerá voda dostala ven a nezaschla uvnitř. Pak by vám také mohl štětec praskat.  


To je z mého mycího rituálu vše. Určitě mi napište, jak se o své kousky staráte vy a poraďte nám nějakou pěknou vychytávku do budoucna. 

Image Hosted by ImageShack.us

You Might Also Like

9 úžasných komentářů

  1. musím říct, že s cleansery jako takovými nemám žádné zkušenosti. Na tento od Misshy jsem slyšela buď chválu a nebo jen nespokojenost :D..tak věru nevím, jestli stojí za koupi nebo ne. Nebo který asi celkově by stál za tu investici. bohužel jako student si snažím vybrat jen to, co opravdu funguje a zbytečně neexperimentovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tenhle stál zrovna 170 Kč, takže si myslím, že nemůžeš šlápnout vedle. Ono je hodně těžké vybrat pořádný čistič bez silikonů a chemikálií tak, aby vlákno totálně nevysušily.

      Vymazat
    2. Tak to je pěkná cena :) to se asi pokouknu, přeci jen moje péče o štětce se stává pouze z dětského šámpónu..ten sice krásně voní a štětce nevysušuje, ale pořád nemám pocit takové té úplné "vyčištěnosti" :)

      Vymazat
    3. Já myslím, že i šampon stačí. A na čištění mezi ti poslouží i alkohol z lékárny. Tam ovšem nevím, jak se pohybují ceny.

      Vymazat
  2. já peru jednou týdně, jinak občas očistím odlič. ubrouskama nebo cleanserem ze Sephory. a suším je v RT travel stojánku, hezky hlavičkama dolů

    OdpovědětVymazat
  3. Mám stejný cleanser od Misshy a jsem s ním naprosto spokojená, štětce dobře vydesinfikuje. Nic jiného jsem nezkoušela, ale asi ani nemám potřebu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je fajn, ale osobně se jiným nebráním

      Vymazat
  4. Já štětce čistím jádrovým mýdlem, vždycky je v něm pořádně namydlím a teplejší vodou smývám a funguje to skvěle. Takto čistím už 2 roky a nepelichají a jsou hezky čisté.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)