USA: Agentura Smaller Earth - Camp Leaders

pátek, listopadu 06, 2015

Krásné páteční odpoledne, 
dnes si dáme oddech od recenzí a ponoříme se opět do článku, ve kterém vám odpovím na dalších několik otázek k mému pobytu v USA. Původně jsem si dnes chtěla povídat o režimu v kempu, ale na agenturu Smaller Earth - Camp Leaders (tak k ni také budu referovat, jelikož jsem právě tento program využila) mi přišlo tolik otázek, že jsem se vás rozhodla už dlouho nenapínat. Navíc, nedávno spustili další kolo náborů, tak si třeba právě teď na ně utvoříte svůj názor a vyjasníte si, jestli se vám do toho vyplatí jíti. Článek samotný pak znovu proložím několika fotkami z cestování, abyste se mi tu moc nenudili. 


Vyjet pracovat do USA není žádná sranda a musíte pro to oběhat hodně úřadů a vyplnit hodně papírů. Plusem je, že když pojedete přes agenturu, podstatně hodně práce za vás udělá ona, vy se o nic nemusíte starat a prostě si za služby jen zaplatíte. Já jsem ve finále byla ráda, že jsem agenturu využila, protože kdybych zažila ještě více papírování, než jsem byla nucena dělat, asi bych zhynula.

Pokud se tedy rozhodnete pro program Camp Leaders, napíšete agentuře mail a založíte si profil na jejich stránkách. Tam je celkem pěkně rozepsáno, co vše musíte a nemusíte mít.

1) jste povinni natočit videopohovor - ten se odesílá do USA a přikládá se k vaší profilové žádosti. Je to v podstatě takové ujištění toho, že umíte alespoň nějak anglicky a na základě toho, jak pohovor zvládnete, dostanete pak ve svém profilu přidělen stupeň znalosti angličtiny. Pohovor není nic těžkého. Přijedete do Prahy, sednete před kameru a jeden ze zaměstnanců Smaller Earth vám bude pokládat otázky. Celé video mají na youtube, takže se na něj můžete podívat. Čekejte otázky typu odkud jsi, co děláš, proč chceš jet a podobně. Ten den také podepíšete programovou smlouvu, kterou vám vysvětlí a dostanete přidělené číslo pro první část poplatku. Neberte mě za slovo, ale myslím, že to bylo něco kolem 2500 Kč a má to sloužit k tomu, aby se váš profil dostal mezi zaměstnavatele a mohli vás "nabízet".

2)vyplníte celý profil - po zaplacení poplatku nastává asi nejhorší část a to je vyplnění profilu. Připravte se na nejrůznější otázky a plno papírování. Musíte k doktorovi, sehnat alespoň 3 doporučení, zajistíte si potvrzení o studiu, výpis z rejstříku trestů a mnoho dalšího. Od podpisu smlouvy na to máte xy dní a musíte datum splnit. Jinak platíte sankce, dle smlouvy. Naštěstí jsou ale u agentury shovívaví a když jim vysvětlíte, proč něco nejde (třeba moje doktorka mě odmítla objednat dříve jak za 3 týdny) tak se většinou domluvíte. Jen jim prostě dejte vždy dopředu vědět, abyste se vyhnuli nepříjemnostem.


3) přijde vám pozvánka na event - v průběhu roku se koná několik akcí, kam se sjedou zástupci kempů a kde si vybírají své potenciální zaměstnance. Ano, slyšíte dobře, kempy si vybírají vás, ne vy kemp. Takže zapomeňte na to, že si vysníte kemp na Floridě a tam pojedete. Dle svých preferencí, které si už předem nastavíte v profilu, budete rozhození do skupin a pak následně budete chodit na pohovory s vedoucími kempů. Ti se vás budou ptát jestli jste už pracovali, proč chcete jet atd. Budou se ujišťovat, že vám nevadí práce 15 hodin denně a že když po vás budou chtít úklid záchodů, tak že to uděláte. Buďte milí, usměvaví, ničeho se nebojte a prodejte se. Nemáte se čeho bát a je to to poslední, co vás od cesty do USA dělí. Na konci pohovoru buď dostanete potvrzení o umístění do kempu, nebo půjdete na pohovor další. Pokud by vás kemp chtěl umístit, ale vy jste do něj nechtěli, máte právo ho odmítnout. Ale znáte to, kdo dřív přijde, ten dřív mele :-) a ve finále je to všude stejné.  

4) umístění do kempu - po něm začíná ještě větší honička a ještě větší hromada papírování, které za vás však již agentura udělá. Vy si už papíry jen vyzvednete, domluvíte schůzku na ambasádě kvůli vízu a začnete pracovat na papírování pro kemp. Podepíšete smlouvu, která vám přijde mailem, tu předáte do agentury, zajistíte pojišění a můžete se začít těšit na svou cestu do USA. Poslední stopku už pak můžete dostat jen při vízovém pohovoru na ambasádě. Jestli jste však do svých papírů vše uvedli správně a pravdivě, nemusíte se ničeho bát a můžete už rovnou balit kufry. 

V globálu řečeno jsem tedy ráda, že jsem s agenturou jela a se službami jsem byla spokojená. A naschvál říkám služby, protože se připravte, že za vše platíte. Oni sice uvádí, že programová smlouva je za 10 800 (postupně se zvyšuje s počtem uchazečů), ale to je opravdu jen smlouva. Pojištění - platíš navíc. Jakékoli zpoždění, platíš. Odstoupení od smlouvy - platíš. Odchod z kempu - platíš. Vyhazov z kempu - platíš. Ale něčím se ta agentura živit musí a je pravda, že nám v leckteré situaci opravdu dost ulehčila situaci a kdykoli bylo potřeba s něčím pomoc, vždy jsme se na ní mohli obrátit. 

Je tedy na vás, jak se rozhodnete, já mám s programem Camp Leaders dobrou zkušenost a to až tak, že se teď veeeelmi rozhoduji o tom, že se o prázdninách do USA vrátím. Se stejnou agenturou. 



Image and video hosting by TinyPic

You Might Also Like

5 úžasných komentářů

  1. Naprosto super článek! ukládám si jej a možná bych camp taky ráda jednou vyzkoušela. Amerika mě moc láká, tak uvidím, kdy se tam konečně dostanu. Budu se těšit na další články! BEAUTYPUSINKA

    OdpovědětVymazat
  2. Ale myslím, že by to plus mínus mělo vyjít na těch 11 000...ty ostatní poplatky jsou při stornech, mých zpožděních apod. , pokud jsem to správně pochopila :) Nebo ty jsi platila nadstandartně víc než je uvedená cena? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale myslím, že by to plus mínus mělo vyjít na těch 11 000...ty ostatní poplatky jsou při stornech, mých zpožděních apod. , pokud jsem to správně pochopila :) Nebo ty jsi platila nadstandartně víc než je uvedená cena? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Platila jsem 10800 agentuře, plus pohovor na ambasádě, plus pojištění. To už se ale nikde v materiálech předem nedozvíš.

      Vymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)