30 Faktů o makeupu, které jste vždycky chtěli vědět, ale báli jste se zepatat!

čtvrtek, února 07, 2013

Co jste o makeupu dosud nevěděli a možná byste chtěli? :D Dovolila jsem si pro vás připravit zábavná fakta, která byla kdysi dávno zveřejněna na HoleeWood. Tak se mi zalíbila, že jsem je pro vás přeložila a navíc přidala i pár svých. Jdeme na to :-)


1. Slovo "kosmetika" pochází z řeckého "kosmos", což znamená "z tohoto světa" nebo "světský". 
2. Ruce si myjeme častěji než obličej a tak je na nich kůže světlejší, i když to na první pohled nejde jen tak poznat. Proto v obchodě makeup vždy srovnáváme s krčkem a ne s barvou na ruce.
3. V dávných, prastarých časech, kdy nebyly žádné tvářenky se ženy štípaly do tváří, aby jim zčervenaly. (Teda, k tomu se mi přiznala i babička, takže tak strašlivě dávno to zase nebude). 
4. Pěna do koupele, ústní voda i deodorant se dle nařízení EU označují pojmem kosmetika.
5. První kosmetiku na světě vyráběli ve starověkém Egyptě z olověné rudy a mědi. (bleee)
6. Zakladatel společnosti Maybelline pojmenoval tuto značku dle své sestry Maybell, která ho k výrobě kosmetiky inspirovala. 
7. Slovo "hypoalergení" znamená, že výrobce si je "velice jistý", že by daný produkt neměl dráždit pokožku. (otázkou zůstává, kdy si je kdo vlastně jistý)
8. Pokud na obalu stojí "přírodní ingredience/výtažky" byly tyto části opravdu extrahovány přímo z rostlin a jejich semen. 
9. Čtvrtinovým vlastníkem společnosti L´oreal je Nestlé. (Taky milujete chocapic?)
10. V dnešní době používá makeup více jak 60% slečen od 12 let. 
11. Staří Římané považovali vrásky, pihy, znaménka a jakékoliv nedokonalosti za naprosto nepřípustné. Místo dnešních liftingových krémů používali labutí tuk nebo oslí mléko. Pihy se snažili "léčit" pomocí popelu z hlemýžďů. 
12. První lak na nehty byl vyroben v Čině, 300 let před naším letopočtem. Skládal se z vaječných bílků, včelího vosku, gumy a barvícího prášku. 
13. V roce 1400 bylo očividně populární být plešatý. I ženy si tedy holily hlavu a vytrhávaly obočí. 
14. Nejčastějším "zraněním" při používání makeupu je, že si řasenkou zajedete do oka. 
15. Akné je světově nejrozšířenější problém pleti.
16.  V takzvané Alžbětínské době se jako tužka na oči a řasenka používal dehet. Bohužel, dáma pak strašlivě zapáchala. Dehet navíc způsobuje slepotu a je silně hořlavý. 
17. Ve Vikroriánské době se dámy nelíčily. Makeup byl doménou lehkých děv, prostitutek a divadelních hereček.
18. Chlupy v podpaží byly poprvé prohlášeny za "nepřípustné" u žen společností Wilkenson po tom, co se na obalu Harpers Bazaru objevila oholená žena v roce 1915.
19. S trendem opalování začala Coco Chanel.
20. První deodorant byl vyroben v Philadelphii v roce 1889. Jeho hlavní složkou byl hliník chlorhydrát. 
21. Výrobu kuličkového deodorantu inspirovalo v roce 1952 kuličkové pero. 
22. Po opalovací mánii Coco Chanel se začaly velkou rychlostí prodávat samoopalovací přípravky, které dodnes patří k nejprodávanějším po celém světě. Vyjímku tvoří pouze asijské země, zde je totiž světlá pleť stále považována za krásnější. 
23. Ve 14. století si ženy bělily kůži pomocí olovo a octa. Tato směs mnohé z nich zabila. Fungovala v podstatě jako savo. Za pár desítek let olovo nahradil oxid zinečnatý.
24. Nejvíce kosmetických operací se ročně provede v U.S.A.
25. Římané si ve starověku čistili zuby s pastou, která obsahovala čpavek z lidské moči. 
26. Když se v roce 1938 začala prodávat vodělodolná řasenka, obsahovala více jak 50% terpentínu. 
27. Kleopatra byla proslulá tím, že nechala namáčet plachty své lodi v parfému, aby její vůně zasáhla Řím dřív, než ona samotná. 
28. Ve Vietnamu existuje takzvaný rituál "černání zubů". Ty mají dopomoci ke zvýšení sex-appealu. 
29. Pití vody pomáhá hydrataci pleti.
30. Dermatologicky testováno neznamená dermatology schváleno. 

You Might Also Like

17 úžasných komentářů

  1. DÁMY SE LÍČILY!Ne "líčili". Jinak zajímavý článek

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, no jak to tak čtu, tak jsem ráda, že jsem se narodila v téhle době. Zkoušet ty různé chemikálie musela být hrůza, i když bůh ví, co do toho cpou výrobci dnes. Snad ale ne dehet a olovo :-). Jinak bych osobně nesouhlasila s první částí bodu 2., ruce nebudou světlejší proto, protože si je myjeme častěji, ale proto, že nejsou vystaveny slunečním paprskům. Tak samo máš totiž světlé i celé předloktí, podpaží atd. a to pochybuji, že si myješ denně x-krát. Ostatně i černoši mají světlé jen dlaně a kdyby si tak často myli ruce, tak mají světlé jakoby celé ruce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píšu co jsem našla :-) souvisí to spíše s mýdlem. Ale samozřejmě, máš také pravdu. Nicméně třeba krk, nebo dekolt jsou slunečnímu záření vystaveny také a pak by v tom byl madlajs :D

      Vymazat
  3. Kleopatra se koupala v mléce (kozím), který obsahuje tuk, a pokožka se tak nevysušuje, naopak by se živinami z něj měla zvláčňovat a především vyživovat. V šedesátých letech a během normalizace mladé slečny (puberťačky) používaly krém na boty na řasy místo řasenky. Má babička používala místo tužidla pivo a cukrovou vodu.
    A ještě jedna zajímavost: druhá má babička byla v šedesátých letech v Egyptě, všechny ženy měly oholené nohy a podpaží, babička se hrozně styděla, ale můj dědeček si nepřál, aby se oholila, protože mu to připadalo divné a nepřirozené. Na tomto příkladu vidíme, co dělá trend s vnímáním. Tehdy když byly normální chlupaté nohy, chlapům přišlo divné je vidět oholené. Dnes je to naopak, všechny si je holíme a chlapům by se nelíbilo, kdyby tomu bylo jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za další zajímavosti!
      A ano, máš pravdu, trendy dělají opravdu hodně.

      Vymazat
    2. Já děkuji za super fakta, něco je spíše sranda, něco je zajímavé pro zamyšlení! Každopádně je to dost zajímavý příspěvek, díky za něj!

      Vymazat
  4. Tak co se týče 11tky, tak bych byla hodně zatracovaná :D

    OdpovědětVymazat
  5. to o tej kleopatre ma zaujalo asi najviac..to je zaujímavé a zároveň mi to príde vtipné, inak fakt perfektný článok :)

    OdpovědětVymazat
  6. OPravdu velmi zajímavý a originální článek. Chválím! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zaujalo mě to Kleopatřino namáčení plachet do parfému, to nebyl špatný nápad:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkný článek a zajímavý, víc takových :D M.
    Can't stop

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)