Další fakta o makeupu?

pátek, února 15, 2013

Dobrý den, dobrý den :-)
Makeupová fakta vás očividně chytla, tak jsem zkoumala dál a ještě pár zajímavostí vyšťourala. Přiznejte se, co jste věděly a co ne? 


1. Máte rádi shimmer a pořádný lesk?
Pravdou je, že veškerý lesk a třpyt, který je  v lacích či rtěnkách pochází z rybích šupin. Tato "přísada" byla schválena radou FDA (rozhoduje o přípustných přísadách a barvivech) a v podstatě je to čisté barvivo. Další přísadou je pak guanin, který naleznete především v krémech a šamponech. 

2. Bobbi Brown, Mac, Clinique
Všichni víme, že L´oreal vlastní Garnier, YSL, Body shop a mnoho dalších. Nicméně věděly jste, že výše zmíněné značky vlastní Estée Lauder?

3. Penízky penízky penízky
Společnosti prodávající/vyrábějící/pohybující se v kosmetickém průmyslu mají roční obrat kolem 20 miliard dolarů. 

4. Rtěnky všude kam se podíváš
V roce 1915 byla na trh uvedena první "přenosná" (ano tak jí nazývali) rtěnka tak, jak jí známe. 

5. Pan MaxFactor
Pan Max Factor pocházel z Polska. Nejdříve zkoušel prorazit v Rusku, tam se mu to ovšem nepovedlo a tak přesídlil do Ameriky, kde začal prodávat divadelní makeup. Dnes si kosmetiku Max Factor zakoupíte po celé Evropě. Pod názvem Covergirl vychází i nadále ve spojených státech (pravda, za čtvrteční ceny).

6. Možná se tak narodila, možná je to Maybelline
O tom, jak vznikla značka Maybelline jsme si už řekly. Nicméně věděly jste, že vůbec první řasenka vyráběná v roce 1915 pocházela právě od této značky?

7. Nivea
Slavný Nivea krém byl poprvé vyroben roku 1911 (hutný krém v modré tubě). Od tohoto posvátného dne je nejprodávanějším výrobkem této společnosti na světě. 

8. Muži? 
Pokud muži sáhnou po makeupu, je to z 80% korektor. 

9. Kolik lidí v tom dělá? 
Společnost L´oreal (jako největší producent kosmetiky na světě) zaměstnává kolem 70 000 lidiček po celém světě. Procter/Gamble jako druhá v pořadí 120 000, Unilever 170 000, Shiseido 65 000 a Estée Lauder 31 000.  

10. Kolik kdo prodává? 
Dle časopisu Forbest se na světě nejčastěji prodává Maybelline, má zhruba 8% podíl na trhu. 5% podíl na trhu má Avon, Lancome a Clinique balancují pod 4%, Revlon je na 3%.



Image Hosted by ImageShack.us

You Might Also Like

18 úžasných komentářů

  1. Znala jsem jen ta fakta o řasence, jinak jsem nepátrala co je čí a šupiny jsou hodně dobrý detail:)Jen u bodu devět jsme se na chvíli zasekla (utekla ti jednička u L'oreal, takže jsem pořád přemýšlela co čtu blbě a proč mi ta čísla nesedí:)). Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nn, to je právě ta ironie. Jsou největší společností a mají pomalu nejméně stálých zaměstnanců!

      Vymazat
  2. Wow, nevěděla jsem ani jedno, zajímavé :-) Hlavně ten guanin!

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě mám jeden zajímavý fakt :) Studuji obor oděvní design a když jsme se učili o ovčím rouně, tak jsme se dozvěděli, že když se to rouno vypere, tak se na vrch vyplaví všechen ten bordel včetně tuku - Lanolin - a Lanolin se používá k výrobě většiny high-end krémů nebo rtěnek :D..

    OdpovědětVymazat
  4. Kromě bodu číslo 7 jsem nevěděla nic :D Hodně mě překvapilo, že Maybelline je nejprodávanější kosmetikou na světě a také body 1 a 2. Obliba korektoru u mužů mě tolik nepřekvapila. Na základce jsem dělala AVON lady a pá kluků si u mne korektor skutečně objenalo. Inu..problémy s pletí si pohlaví nevybírají.

    OdpovědětVymazat
  5. dokonalý Článok ;) rybie šupiny? pán max factor? wow ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Až na 7ku jsem nevěděla vůbec nic, překvapilo! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nejvíc mě asi překvapilo Covergirl = Max Faktor. Díky za zajímavé informace :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ani jednu věc jsem nevěděla a valím oči :D!

    OdpovědětVymazat
  9. Vždyť první řasenku přece vyrobil Eugen Rimmel v roce 1840 a proto dodnes v mnoha jazycích znamená rimmel právě "řasenka" ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To sice ano, ale to nebyla řasenka stejná složením jako ta, kterou známe dnes. Za první "novodobou" řasenku se považuje právě ta od Maybelline.

      Vymazat
  10. Tyjo to je záhada. Rimmel se chlubí, že první řasenku udělali oni (a to už v 19. století) a že se v některých jazycích řekne řasenka právě rimmel. Což jsem teda nikdy neslyšela. Ovšem kdo ví, kdo s tím vůbec přišel první.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No však to píšu výše. Rimmel přišel s úplně první řasenkou na světě, ale ta nebyla zdaleka tak podobná složením těm, které se prodávají dnes.

      Vymazat
    2. Tak to jo, ten komentář jsem přehlédla :)

      Vymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)