Expirace: Jak že to vydrží?

středa, února 06, 2013

Jak jistě víte, pudrové výrobky mají všeobecně delší expirační dobu, než všechny ostatní. Díky jejich konzistenci se v nich totiž bakterie nemají šanci tak dobře udržet. Na druhou stranu krémové produkty na olejové bázi zase vydrží déle než ty pudrové. Tak kdo se v tom má asi tak vyznat? :D

Pudr
Pudr v klasické, pressed formě vydrží až 18 měsíců, sypké pudry v globálu vydrží až do jednoho roku. Pokud pudr nenanášíte štětcem  ale houbičkou popřípadě labutěnkou, nezapomínejte je mýt nejméně jednou týdně. Stačí vám na to mýdlová voda. Houbičku měňte v případě, že ztratí svůj tvar, či barvu.

Makuepy
Makeupy na vodní bázi ( po té by měly sahat ty z vás s mastnou pletí) vydrží až jeden rok, ty na bázi olejové  (pro suchou pleť) až 18 měsíců. Na balení si vždy jejich označení všímejte, abyste věděli, jaký druh makeupu vůbec kupujete.  Nejlepší jsou makuepy v klasických pumpičkových aplikátorech, do kterých nesaháte prsty. 

Tvářenka
Její "trvanlivost" je v pudrové formě jeden rok. Vyhoďte je ovšem vždy, když ztratí svou původní konzistenci. Vyjímkou jsou v tomto případě tvářenky krémové, na olejové bázi, které vydrží až 18 měsíců.

Korektory
Tento zázrak vám otevřený vydrží rok. Jeho životnost prodloužíte tehdy, nebudete-li ho aplikovat rovnou na tvář, ale na ručku a přes ní štětečkem na kýžené místo. Štětec, který se používá na korektor bez řečí omyjte po každém použití. Nejhorší na "údržbu" jsou tuhé korektory. 

Oční stíny
Jak krémové, tak pudrové stíny by vám měly vydržet dobré dva roky. Pokud je občas postříkáte alkoholem, nebo speciálním čistícím prostředkem můžete je používat až pět let. 

Rtěnky a Lesky na rty
Překvapivě vydrží až dva roky. Stejně tak jako u tvářenek, olej, který rtěnky a lesky obsahují, udrží bakterie pěkně daleko. :D Pokud na nanášení rtěnky používáte štěteček, myjte ho alespoň dvakrát týdně. 

Laky na nehty
Měly by vám vydržet minimálně rok, někdy i dva, pokud je dobře skladujete.

Řasenka
Ta má expirační dobu nejkratší. Většinou je 6 měsíců, ale doporučuje se řasenku měnit každý měsíc, nanejvýš tři, protože očka jsou to nejcitlivější, co máme. Řasenku zásadně nikdy nikomu nepůjčujte a bez řečí ji vyhoďte vždy, kdy pocítíte jakékoli nepříjemnosti v očkách. Pokud jste si koupily řasenku za tisíce a nechcete jí jen tak vyhodit, kupte si náhradní kartáčky, které můžete po každém použití omýt. 

Tužky na oči
Na rozdíl od řasenky, je můžete "od bakterizovat" tak, že je po každém použití (nebo před) jemně oříznete a tím je můžete používat až tři roky. 

Parfémy
Milujete svůj oblíbený parfém a šetříte si ho na "speciální" události? Na to zapomeňte, svou vůni si totiž udrží jen 2 roky. 


Pamatujte, když se o svou kosmetiku dobře staráte, může vám posloužit mnohem déle. :-)

You Might Also Like

19 úžasných komentářů

  1. Tak pro orientaci je to zajímavé, ale já bych to tak nehrotila :-) Expirace je u většiny výrobků zbytečně krátká. Firem je moc a potřebují odbyt. Zrovna nedávno jsem viděla nějakou reportáž, že v Angli se takto zbytečně vyhodí potrviny za miliony. Osobně si neumím představit, že bych si každý měsíc kupovala novou řasenku. To bych ji vyhazovala plnou. Já tedy u většiny svých malovátek expiraci přešvihla pořádně a nepozoruji změny jak na konzistenci výrobků, tak na své pleti - nedráždí ji, nijak nesmrdí, nejsou žluklé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud jsou v pořádku, tak není proč je vyhazovat. Samozřejmě, že všechny doby jsou orientační, ale myslím si, že nemá cenu si se svým zdravím zbytečně zahrávat.

      Vymazat
  2. To by bylo plýtvání hlavně u blogerek za dva roky vyhodit to obrovské množství co máte

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahrávat si se zdravím není jen tak. A jak píšu v příspěvku, správným skladováním můžeš expirační dobu prodloužit. Jinak tedy já vyhazuji.

      Vymazat
  3. Citala som, ze najviac vydrzia pudre a bronzery v gulickach, preto som si aj kupila v tejto verzii meteority...

    OdpovědětVymazat
  4. více takových článků, já jsem na expiraci dost ulítla a vždycky a takové ty řeči, že dotyčná už má produkt pět let nebo že to někdy po mamince a už neví, jak dlouho se to doma válí, to mě vždycky dokáže dostat. :-D a aspoň je to pro mě taková menší záchrana, protože vím, že já po uplynutí expirace vše bez milosti vyhodím, tak se toho snažím mít jen tolik, co stihnu vypotřebovat. ale ne vždy se mi to teda daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, někdy to prostě nejde a produktů je víc. Nicméně si myslím, že je potřeba sledovat, jak dlouho co máme, abychom si nezahrávali.

      Vymazat
  5. Tyhle články o expiraci jsou fakt super, ale je pravda, že já to moc neřeším :( Hlavně u parfémů a laků s tím mám velký problém...ale začnu to sledovat poctivěji ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek. Opět jsem o něco chytřejší, ale jak říkám, pokud se o to člověk stará a s danou věcí se nic nestane, tak nač jí vyhazovat hned ten den, kdy uplyne expirace :) Na druhou stranu je fakt, že zdraví máme jen jedno :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc zajímavý článek :)
    I když se to nemá, tak jsem zastáncem názoru, že když z "toho" není vyrážka, tak se dá používat i přes "dobu trvanlivosti" :)

    OdpovědětVymazat
  8. Celkem to dodržuji, jenom s těma řasenkama to většinou přetáhnu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D někdy je opravdu těžké se s nimi rozloučit, to je pravda

      Vymazat
  9. Moc to tu hrotíte! Několik lékařek mi nezávisle na sobě řeklo, že je expirační doba přehnaná. Například u kapek na oči je vždy napsáno měsíc a klidně se mohou požívat rok. Tedy dle slov mé alergoložky. Tři kožní lékařky (jedna šla do důchodu a druhá si přetáhla příliš pacientů, tak jsem přešla jinam) mi předepsaly masti na ekzém, které bych nespotřebovala ani za 5 let a přitom je na nich expirace do 1 roku. Prý to také nevadí. Mám atopický ekzém už od malička, nedá se léčit, jen potlačit nebo vyvolat k horšímu (špatná strava, nečisté prostředí, umělá vlákna, pocení, změny teplot, stres, potravinové alergie atd.). Opravdu poznám, když mě něco nevyhovuje, pak se z toho opravdu osypu a mám hned krupičku, ale nikdy se mi to nestalo z toho, že bych překročila expiraci! Je to jen komerční tah a vy se tu zbytečně stresujete zbytečnostmi!
    Nepoužívám jen věci které změní konzistenci, začnou zapáchat, ztuhnou nebo něco podobného... Když mě nějaký krém štípe na obličeji, tak si s ním namažu nohy. Je to hrozné plýtvání vyhazovat vše jen kvůli prošlé době spotřeby, to chápu jen u potravin, ale když tomu nic není? Je jasné, že když do kosmetiky budu šahat špinavými prsty, tak se může zkazit, ale to buď nesmím dělat nebo ji vyhodím, až se zkazí.
    Napadá mě jen jediná věc - asi si na to sami nevyděláváte anebo si na to sice vyděláte, ale neplatíte nic jiného. Přijde mi to jako hrozně pubertální názor...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, ráda bych řekla, že si sama vydělám a platím veškeré účty. A budeš se divit, ale také si platím nájem, školné a veškeré ostatní výdaje.
      Jak jsem psala v článku, je informativní a nikoho k napsaným "pravidlům" nenutím. Jestli používáš řasenku rok, osobně je mi to fuk.
      Článek vznikl na základě dotazů, protože světe div se, někdo by o těch datech měl rád přehled.
      Na příště prosím o klidné komentáře, které nebudou nikoho urážet.

      Vymazat
  10. Strašne užitočný článok, takéto vidieť na blogoch málo a o niečom takom som snáď na blogu ešte ani nečítala. Ja sa snažím hlavne riasenku meniť pravidelne, pretože niektoré síce vydržia aj pol roka, ale kvôli šošovkám to proste radšej neriskujem, pretože predsa len sú to oči a tie máme len jedny. Inak očné tiene som zvykla skladovať aj používať dosť dlho, ale odkedy mám blog a trochu sledujem tieto veci tiež sa snažím dávať si pozor a staré tiene skrátka vyhodím. Najhoršie je to s lakmi na nechty, keď raz zaschnú už ich nič nespasí a niekedy zaschnú hrozne rýchlo, čo je škoda aj preto sa snažím kupovať si lakov čo možno najmenej.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář :-)